fbpx
Tatiana Krčmáriková - ako dofinancovať hypotéku

4 tipy ako dofinancovať hypotéku

Čo robiť, ak nemáte našetrené dostatočné množstvo peňazí a banka vám schválila 80% z kúpnej ceny/80% LTV? Dám vám 4 tipy, ako dofinancovať hypotéku, aby ste získali 100% z kúpnej ceny.

Ako určite mnohí z vás vedia, banky už dávno neschvaľujú hypotéku na 100% kúpnej ceny. Dokonca aj vybavovanie 90% z kúpnej ceny je v súčasnosti naozaj náročné a takúto výšku hypotéky zväčša dostanú len žiadatelia mladší ako 35 rokov a musí to byť ich prvé vlastné bývanie. Samozrejme, žiadna banka im to zaručiť nemôže. Hypotéka vo výške 80% z kúpnej ceny je zatiaľ štandard, pričom je možné, že sa budú percentá znižovať.

Určite mi dáte za pravdu, že našetriť si niekoľko desiatok tisíc EUR je skutočne náročné a nie je to pri priemernom príjme záležitosť roka ani dvoch.  Ak teda nemáte bohatých príbuzných, alebo nehnuteľnosť navyše s vyššou hodnotou, ktorú by ste mohli v prospech banky založiť, môže byť pre vás získanie nového bývania náročné.

Avšak dnes nebudem rozprávať o tom, ako sa veci nedajú. Ako zvyknem hovoriť, väčšina situácií sa dá riešiť a musíme robiť s takými podmienkami a možnosťami, aké máme k dispozícií. Mám pre vás pripravené 4 spôsoby, ako dofinancovať hypotéku, keď vám banka schváli financovanie iba vo výške 80% z kúpnej ceny.

1. Stavebná sporiteľňa

V súčasnosti existujú na Slovensku 3 stavebné sporiteľne a to:

  1. Prvá stavebná sporiteľňa (PSS),
  2. ČSOB stavebná sporiteľňa,
  3. Wüstenrot stavebná sporiteľňa.

Stavebné sporiteľne sú najviac vyhľadávané práve počas procesu nadobúdania nehnuteľností. V tomto kontexte viete prostredníctvom nich získať stavebný úver/medziúver, ktorý je obdobou účelového spotrebného úveru.
V preklade, tento spotrebný úver môžete použiť na účely súvisiace s nehnuteľnosťou, ktoré sú napríklad:

  • dofinancovanie kúpnej ceny,
  • renovácia, výstavba,
  • preplatenie bločkov atď.,

pričom nemusíte zakladať nehnuteľnosť. Čo sa týka výšky úveru, každá stavebná sporiteľňa na Slovensku má iné stropy, len jedna dokáže pri dvoch spolužiadateľoch ísť až do výšky 50.000 EUR bez potreby založenia nehnuteľnosti. Samozrejme so splatnosťou 20 rokov, aby bola splátka únosná.

Ako to funguje?

Keď nadobúdate nehnuteľnosť a financujete ju prostredníctvom úveru, v prvom rade si potrebujete

  1. vybaviť hypotéku v banke. Akonáhle máte hypotéku schválenú, resp. predschválenú, môžete ísť
  2. požiadať o dofinancovanie časti kúpnej ceny v stavebnej sporiteľni.
  3. Predložíte návrh kúpnej zmluvy a informáciu o schválení/predschválení hypotéky, prípadne úverovú zmluvu. Samozrejme, mimo týchto dokladov si môže schvaľovateľ vypýtať aj iné.
  4. Po kontrole dokladov vám príde definitívne stanovisko.

Príjem si stavebná sporiteľňa overuje vždy, preto aby ste dostali vami žiadanú výšku, musíte spĺňať všetky príjmové náležitosti, ktoré stanovuje NBS. Ak by ste chceli vedieť, aké to sú, kliknite sem. Každá banka má vlastný systém akceptácie príjmov a to platí aj pre stavebné sporiteľne. Preto ak chcete vedieť, či konkrétny typ príjmu stavebné sporiteľne akceptujú, v akej výške aký príjem akceptujú, prípadne ak chcete vedieť viac o tom, ako dofinancovať hypotéku cez stavebný úver/medziúver napíšte mi a ja vám s tým rada pomôžem, prípadne podám detailnejšie informácie.


2.      P2P pôžička


P2P pôžička* funguje na princípe:

Ľudia požičiavajú ľuďom.

Znamená to, že ak si takýmto spôsobom požičiate peniaze, úplne obídete banky. Môžete tým pádom získať finančné prostriedky, aj keď by ste už v bankových inštitúciách neobstáli. Každá pôžička sa posudzuje individuálne a podľa vašich príjmov a výdavkov vám je pridelená bonita, od ktorej sa odvíja následná úroková sadzba.

(P2P pôžičky predstavujú aj relatívne výnosnú formu investovania pri malom riziku pre investorov. Na jeden úver sa totiž skladá viacero investorov po menších sumách, preto sa riziko rozloží.)

Je to rozhodne atraktívny spôsob, ako dofinancovať hypotéku. Dofinancovanie kúpnej ceny je jeden z najbezpečnejších účelov úveru pri P2P pôžičkách, preto sa úroky pohybujú relatívne nízko a splatnosť môžete nastaviť až na 20 rokov. Platnosť úrokovej sadzby je fixovaná na 3 roky, pričom sa následne prehodnotí podľa aktuálnych trhových podmienok.  Maximálna výška úveru na dofinancovanie kúpnej ceny je 35.000 EUR.

Možno by stálo za to spomenúť, že jednou z možností u poskytovateľov P2P pôžičiek je získanie úveru na zaplatenie rezervačného poplatku. Ak teda uvažujete nad kúpou nehnuteľnosti ale nemáte financie na vykrytie rezervačného poplatku, toto je jedna z variant, ako sa k peniazom dostať.

Ako dofinancovať hypotéku cez P2P pôžičku?
 

Po schválení úveru na bývanie v banke požiadate o pôžičku v inštitúcií, ktorá poskytuje P2P pôžičky.

  1. Predložíte úverovú zmluvu, návrh kúpnej zmluvy, výpisy z účtu, potvrdenie o príjme a iné interné dokumenty, ktoré systém vygeneruje.
  2. Po schválení sa investori skladajú na vašu pôžičku.
  3. Akonáhle bude nazbierané dostatočné množstvo finančných prostriedkov na pokrytie pôžičky, vygenerujú sa úverové zmluvy a ďalšie dokumenty, ktoré podpíšete.
  4. Akonáhle splníte podmienky k čerpaniu, môžete čerpať.

!Tento proces môže trvať aj niekoľko týždňov v závislosti od výšky pôžičky a obtiažnosti prípadu!


3.   Spotrebný úver/ Spotrebný úver na dofinancovanie hypotéky


Spotrebný úver na dofinancovanie hypotéky poskytujú banky priamo so schválenou hypotékou. Ak vám príjem postačuje na splácanie ešte dodatočnej pôžičky, banka vám túto možnosť poskytne. Nakoľko ide o dofinancovanie, úroková sadzba je veľmi priateľská avšak musíte mať na pamäti, že splatnosť spotrebných úverov v bankách je vždy iba 8 rokov, čiže pri vyšších sumách vám splátka môže výrazne vyskočiť. Preto radšej používam vyššie uvedené varianty. O obyčajný spotrebný úver, ktorý nesúvisí s dofinancovaním, môžete požiadať v ktorejkoľvek inej banke, ako vo financujúcej. Ak ho máte „predschválený“, je vysoká pravdepodobnosť, že vám vyjde. Avšak s regulérnou úrokovou sadzbou. Po tejto možnosti siaham len v nevyhnutných prípadoch, kedy to už inak nejde.


4.      Kombinácia stavebnej sporiteľne, spotrebného úveru a P2P pôžičiek


Ak vám z nejakého dôvodu stavebná sporiteľňa, alebo iná banková inštitúcia neposkytne dostatočné množstvo finančných prostriedkov (napríklad z dôvodu nepostačujúceho príjmu), alebo potrebujete peniaze nad rámec toho, čo vám môže poskytnúť stavebná sporiteľňa, resp. iná banková alebo nebanková inštitúcia, môžete požiadať o financie aj cez P2P pôžičku, čím dofinancujete rozdiel do celej kúpnej ceny.


Verím, že som vám ukázala cestu, ako dofinancovať hypotéku a ako sa môžete dostať k nehnuteľnosti aj keď vám to aktuálne vaše úspory nedovoľujú. Ak by ste potrebovali bližšie informácie, napíšte mi tu, alebo na mail tatiana@krcmarikova.com . Ďakujem za prečítanie článku, cením si to a prajem vám ešte krásny deň 😊

Dodatočné info

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top

Máte otázku?

Pokúsim sa na ňu odpovedať čo najskôr.

sporte si a zarábajte

Založte si sporenie do fondov

Chcete sporenie, ktoré bude mať dobrý úrok?

Rada vám vysvetlím, prečo je sporenie do fondov to najlepšie, čo môžete urobiť.

Potrebujete zabezpečiť seba, svoju rodinu alebo majetok?

navrhnem vám poistenie

Nevyhadzujte peniaze na zbytočné pripoistenia.

Navrhnem vám poistku, ktorá bude kryť tie najväčšie riziká súvisiace s predmetom poistenia. 

Rozmýšľate, z čoho budete žiť na dôchdku?

Založte si dôchodkové sporenie

Chcete mať II. alebo III. pilier?

Rada vám poradím, akú dôchodkovú správcovskú spoločnosť si vybrať a vypočítam vám výšku vášho budúceho dôchodku bez sporenia a so sorením.

Chcete na svojich peniazoch zarábať?

Začnite investovať

Vyberte si investíciu

Rada vám poradím alebo vám sprostredkujem predaj fondov výhodnejších ako v banke.

Uvažujete nad novým bývaním či refinancom?

Zistite aká vám vyjde hypotéka

Chceli by ste výhodnú úrokovú sadzbu a rozumnú splátku?

Neváhajte mi napísať, všetko vyriešim za vás.

Potrebujete pomôcť s financiami?

Vytvorte si finančný plán

Máte pocit, že vám peniaze utekajú pomedzi prsty?

Napíšte mi, čo chcete dosiahnuť  a potrebujete na to financie. Spolu sa tam čoskoro dostaneme.