fbpx
2. pilier - ako to funguje?

2. pilier – ako to funguje?

Vnímam, že veľa ľudí vlastne nevie, čo 2. pilier v skutočnosti je. V tomto článku sa dočítate zjednodušene, čo je 2. pilier, ako sa odlišuje od 1. a 3. piliera a prečo je výhodné ho mať.

 

Čo znamená 1. pilier, 2. pilier a 3. pilier?

 

Ako vieme, piliere sú oporné stĺpy. Keďže tieto piliere sú dôchodkové, sú to „oporné stĺpy dôchodku“. Majú za úlohu vytvoriť nám stabilný príjem v dôchodkovom veku. A áno, sú celkom 3, pričom každý funguje inak.

2. pilier 1. pilier 3. pilier

  1. pilier je vlastne klasický dôchodok, ako ho všetci poznáme. Poberajú ho súčasní dôchodcovia a je vyplácaný zo sociálnej poisťovne. Svojimi odvodmi do sociálnej poisťovne ho financujú súčasne starobne dôchodkovo poistení ľudia
  2. pilier sme si do 1.5.2023 vedeli uzatvárať dobrovoľne, od 1.5.2023 vzniká 2. pilier automaticky každému, kto po prvý raz vstúpi na pracovný trh. Môžete si vybrať dôchodkovú správcovskú spoločnosť, ak tak neurobíte do 180dní od vzniku dôchodkového poistenia, pridelí vám sociálna poisťovňa automaticky dôchodkovú správcovskú spoločnosť a nastaví vám predvolenú stratégiu. Rozhodne je lepšie si vybrať vlastnú dôchodkovú správcovskú spoločnosť, nakoľko výberom menej výkonného fondu môžete prísť o tisíce na zisku. Rada vám s tým poradím, napíšte mi na tatiana@krcmarikova.com
  3. pilier je doplnkové dôchodkové sporenie. Ak nevykonávate podľa zákona tzv. rizikové práce, účasť na ňom je dobrovoľná. Funguje veľmi podobne ako 2. pilier, avšak prispievate si naň z vlastného vrecka a väčšina ľudí si ho uzatvára, aby si uplatnila benefit príspevkov do tohto piliera aj zo strany zamestnávateľa. Ďalším rozdielom je, že nasporené prostriedky (len vlastné, nie príspevky zamestnávateľa) je možné vybrať po 10 rokoch sporenia.

Čo je 2. pilier?

 

Je to starobné dôchodkové sporenie. V súčasnosti prispievate istou časťou svojej mzdy do sociálnej poisťovne na starobné dôchodkové poistenie. Ak sa rozhodnete uzatvoriť si 2. pilier, časť týchto peňazí neputuje do sociálnej poisťovne, ale ide priamo vám, na dôchodkový účet, ktorý spravuje dôchodková správcovská spoločnosť. Tieto peniaze patria vám, avšak nie je možné sa ich dotknúť skôr, ako po dovŕšení dôchodkového veku. Nižšie si môžete všimnúť, aká časť mzdy ide na odvody do Sociálnej poisťovne a aká časť ide v ktorom roku do 2. piliera.

 

2. pilier výška príspevkov

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Z vašich súčasných príspevkov do sociálnej poisťovne sa platia dávky tým, ktorí majú na ne nárok v súčasnosti. Ak sa rozhodnete prispievať menej do sociálnej poisťovne (keď si uzatvoríte 2. pilier a časť budete dávať na svoj dôchodkový účet), sociálna poisťovňa bude posielať alikvótne menší dôchodok vám. To však neznamená, že dostanete menší dôchodok. Dostanete v skutočnosti viac. Čítajte ďalej, aby ste zistili prečo.

2. pilier – výhody

 

Okrem toho, že peniaze v 2. pilieri sú v podstate vaše, má 2. pilier aj iné výhody.

  1. Peniaze na vašom osobnom dôchodkovom účte sú zhodnocované vo fondoch počas celej doby sporenia (čo je niekoľko desiatok rokov až do dôchodkového veku). Fondy môžu generovať zisk v priemere aj okolo 6% ročne, čím prekonávajú samotnú infláciu. Môžete si zvoliť, aký typ fondov chcete mať, či indexové, akciové alebo dlhopisové garantované, alebo si môžete zvoliť predvolenú stratégiu. Optimálne je zvoliť si predvolenú investičnú stratégiu s indexovými fondami. Pre informácie ohľadom toho, čo je fond a prečo niektoré fondy dosahujú vyššie zisky ako iné fondy, kliknite sem.
  2. Keď máte 2. pilier, peniaze sú dedičné či už v rámci dedičského konania, alebo ich viete predom odkázať určitým oprávneným osobám.
  3. Ďalšou výhodou je, že ich určite dostanete, čo nie je pri prvom pilieri úplne isté – dôchodkový vek majú mladí ľudia veľmi ďaleko, nikto nemôže v súčasnosti predpovedať, či nejaké dôchodky o 30-40 rokov budú. Avšak ak máte 2. pilier, peniaze v ňom sú vaše.
  4. Môžete si vybrať, ako dôchodok chcete poberať, či dočasne, doživotne alebo jednorazovo (len v určitých prípadoch, ak nedosiahne výška vášho dôchodku referenčnú hodnotu – v súčasnosti je to 521EUR).

Verím, že vám je o trochu jasnejšie, ako 2. pilier vlastne funguje a aké sú jeho hlavné výhody. Spoliehať sa len na štát nie je rozumné, preto ak ste ešte neni v 2. pilieri rozhodne by ste si ho mali uzatvoriť. Keď už aj samotný štát zaviedol druhý pilier ako povinný, vypovedá to o možnom nedostatku zdrojov na budúce dôchodky.

Pri výbere fondov treba pamätať na spomínanú infláciu – je to nebezpečný spaľovač peňazí, ktorý nevidno. Budem rada, keď vám budem vedieť lepšie vysvetliť fungovanie fondov a odporučiť vám ten ideálny pre vás. Neváhajte ma kontaktovať kliknutím nižšie, alebo mi napíšte na tatiana@krcmarikova.com

Dohodnite si bezplatnú konzultáciu

 

S akýmikoľvek otázkami ma samostatne neváhajte kontaktovať a ak neviete, ktorú správcovskú spoločnosť si vybrať alebo kam si produkt ísť uzatvoriť, rada vám s tým pomôžem. Celkový proces vytvorenia sporenia trvá zhruba 10 minút a je možné vybaviť ho v niektorých správcovských spoločnostiach aj online.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top

Máte otázku?

Pokúsim sa na ňu odpovedať čo najskôr.

sporte si a zarábajte

Založte si sporenie do fondov

Chcete sporenie, ktoré bude mať dobrý úrok?

Rada vám vysvetlím, prečo je sporenie do fondov to najlepšie, čo môžete urobiť.

Potrebujete zabezpečiť seba, svoju rodinu alebo majetok?

navrhnem vám poistenie

Nevyhadzujte peniaze na zbytočné pripoistenia.

Navrhnem vám poistku, ktorá bude kryť tie najväčšie riziká súvisiace s predmetom poistenia. 

Rozmýšľate, z čoho budete žiť na dôchdku?

Založte si dôchodkové sporenie

Chcete mať II. alebo III. pilier?

Rada vám poradím, akú dôchodkovú správcovskú spoločnosť si vybrať a vypočítam vám výšku vášho budúceho dôchodku bez sporenia a so sorením.

Chcete na svojich peniazoch zarábať?

Začnite investovať

Vyberte si investíciu

Rada vám poradím alebo vám sprostredkujem predaj fondov výhodnejších ako v banke.

Uvažujete nad novým bývaním či refinancom?

Zistite aká vám vyjde hypotéka

Chceli by ste výhodnú úrokovú sadzbu a rozumnú splátku?

Neváhajte mi napísať, všetko vyriešim za vás.

Potrebujete pomôcť s financiami?

Vytvorte si finančný plán

Máte pocit, že vám peniaze utekajú pomedzi prsty?

Napíšte mi, čo chcete dosiahnuť  a potrebujete na to financie. Spolu sa tam čoskoro dostaneme.