fbpx

5. časť: Rast cien nehnuteľností – Ako predísť riziku

Máme tu finálny článok k téme “Rast cien nehnuteľností”, v ktorom skrátka a jednoducho napíšem, ako sa zachovať v aktuálnej situácií, aby ste neutrpeli či už v súčasnosti alebo budúcnosti akékoľvek finančné riziko. Pod finančným rizikom myslím to, aby neutrpela vaša peňaženka ak by sa zvýšili úrokové sadzby v dohľadnej dobe refixácie a tiež aby ste náhodou neurobili nesprávnu investíciu.

Čo teda robiť? Poďme si to zhrnúť….

1. Nekupovať nehnuteľnosť za každú cenu

 

Možno vám príde divné, že som hypotekárny špecialista a hovorím zrovna toto 😀 . Ale možno niektorí z vás vedia, že je pre mňa dôležité dlhodobé finančné zdravie klienta, nie jeho “zbrklé” rozhodnutie. Nakoľko je hypotéka dlhodobý záväzok, myslite na to, že budete musieť splátku platiť veľmi dlhé obdobie a bez ohľadu na vašu finančnú situáciu.

Ak však máte silnú potrebu niečo kúpiť, samozrejme dá sa to. Choďte len do výšky vášho budgetu. K splátke si pripočítajte ešte nejakých 200-300EUR náklady na vedenie domácnosti a podľa toho si vyberte nehnuteľnosť. Svojim klientom, ktorí chcú bývať v Bratislave odporúčam pri obmedzených budgetoch, aby volili miesta na bývanie v okolitých obciach, ideálne niekde, kde je vlakové spojenie. Verte mi, že ho oceníte. Ale to je len môj tip.

Ak však chcete bývať priamo v Bratislave, nerada to hovorím, ale je v súčasnosti lepšie zvoliť prenájom a začať ŠETRIŤ. Peniaze, ktoré nespotrebujete na hypotéku investujte a verte mi, budete mi o pár rokov ďakovať za túto skvelú radu. Nie len, že ušetríte na cene bývania, ale našetríte si peniaze a možno o pár rokov kúpite nehnuteľnosť úplne inej “ráže”.

V prípade, ak by ste potrebovali poradiť, do čoho investovať, môžete mi paísať na whatsapp sem, alebo cez messenger.

 

2. Môžete predať nehnuteľnosť s pekným ziskom teraz

 

Jedným z riešení je predať nejakú investičnú nehnuteľnosť v prípade, ak ste ju kupovali s účelom kúpy a následného predaja. Úrokové sadzby ovplyvňujú kúpyschopnosť ľudí, nakoľko platí, že čím je vyššia sadzba, tým je vyššia splátka a tým menší úver klient dostane.

Nedávno som dostala dotaz, že čo treba urobiť v prípade, ak ste vašu nehnuteľnosť kupovali pred menej ako 5 rokmi. Je pravdou, že ak chcete predať nehnuteľnosť do 5 rokov od jej nadobudnutia, musíte zaplatiť daň zo zisku + zdravotku. Dá sa aj takýto predaj vybaviť jednoduchšie a lacnejšie, len musíte urobiť viac administratívnych úkonov. Keby ste chceli nejaké tipy, rady alebo by ste potrebovali pomôcť so samotným predajom, kľudne mi napíšte na whatsapp sem.

 

3. Ak ste kupovali nehnuteľnosť pred aspoň 3 rokmi….

 

Ak ste nehnuteľnosť kupovali pred 3 a viac rokmi, nestrachujte sa ohľadom možného poklesu cien, a tiež sa nemusíte obávať možného zvýšenia sadzieb počas refixácie vašej hypotéky. Vtedajšie ceny totiž boli v norme a pravdepodobne ak aj súčasné ceny klesnú, nemali by byť nižšie ako tie, za ktoré ste ich kúpili v tej dobe. A ak v čase refixácie príde k zvýšeniu sadzieb, s vašim aktuálnym zostatkom úveru by ste splátku mali zvládnuť.

Stále však môžete refinancovať váš úver, ak vám končí fixácia tento alebo budúci rok. Hoci vám možno teraz vyjde sadzba 2%, stále je to lepšie ako 4%, ktoré možno čoskoro aj prídu pri aktuálnom tempe rastu sadzieb. Ak by ste sa chceli informovať o možnostiach refinancovať, napíšte mi.

 

4. Ak ste kúpili nehnuteľnosť od 3 rokov do teraz…

 

V tomto prípade by som uvažovala nad vytváraním vyššej rezervy. Napríklad ak ste si kúpili 3i byt v súčasnosti za 190tis a hypotéku máte vo výške 152000, splátka na 30r. pri sadzbe 1% je cca 490EUR. Ak po 3 rokoch dostanete sadzbu 4%, splátka sa zdvihne na 725EUR. Sami si zvážte, či to bude únosné.

Ak si to neviete predstaviť splácať, radšej si odložte pre prípad peniaze. Ak ich o 3 roky nevyužijete ako záchranné koleso pred vyššou splátkou, vždy si za ne môžete niečo kúpiť a urobiť si radosť 🙂 .

 

5. Predlžovanie fixácie

 

Pri súčasných sadzbách už nemá zmysel fixovať si úrok na 10 rokov. Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby vám nekončila fixácia zrovna koncom tohto roka, alebo v priebehu budúceho roka.

 

Verím, že vám týchto pár rád pomôže pri rozhodovaní o vašich úveroch, alebo kupovaní nehnuteľnosti. Ak by ste čokoľvek potrebovali prekonzultovať, som tu pre vás, kedykoľvek sa mi môžete ozvať cez messenger, whatsapp alebo na telefónne číslo +421 917 075 217.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top

Máte otázku?

Pokúsim sa na ňu odpovedať čo najskôr.

sporte si a zarábajte

Založte si sporenie do fondov

Chcete sporenie, ktoré bude mať dobrý úrok?

Rada vám vysvetlím, prečo je sporenie do fondov to najlepšie, čo môžete urobiť.

Potrebujete zabezpečiť seba, svoju rodinu alebo majetok?

navrhnem vám poistenie

Nevyhadzujte peniaze na zbytočné pripoistenia.

Navrhnem vám poistku, ktorá bude kryť tie najväčšie riziká súvisiace s predmetom poistenia. 

Rozmýšľate, z čoho budete žiť na dôchdku?

Založte si dôchodkové sporenie

Chcete mať II. alebo III. pilier?

Rada vám poradím, akú dôchodkovú správcovskú spoločnosť si vybrať a vypočítam vám výšku vášho budúceho dôchodku bez sporenia a so sorením.

Chcete na svojich peniazoch zarábať?

Začnite investovať

Vyberte si investíciu

Rada vám poradím alebo vám sprostredkujem predaj fondov výhodnejších ako v banke.

Uvažujete nad novým bývaním či refinancom?

Zistite aká vám vyjde hypotéka

Chceli by ste výhodnú úrokovú sadzbu a rozumnú splátku?

Neváhajte mi napísať, všetko vyriešim za vás.

Potrebujete pomôcť s financiami?

Vytvorte si finančný plán

Máte pocit, že vám peniaze utekajú pomedzi prsty?

Napíšte mi, čo chcete dosiahnuť  a potrebujete na to financie. Spolu sa tam čoskoro dostaneme.