fbpx
Rast cien nehnuteľností - Riziká

4. časť: Rast cien nehnuteľností – Riziká

S investíciami sú vždy spojené určité riziká. Nehnuteľnosti patria do špeciálnej kategórie, nakoľko to, že sú investíciami je len ich sekundárny účel, preto by sme riziká mohli poňať nie len z investičnej stránky, ale aj z existenčnej stránky. Hoci sa dnes budem venovať rizikám, v žiadnom prípade vás nechcem vystrašiť. Budúci týždeň budem písať práve o tom, aké opatrenia voči týmto rizikám môžete podniknúť. K svojim klientom sa vždy snažím pristupovať obozretne a uľaviť im od celkovej finančnej záťaže. Tá je tu totiž to najväčšie riziko a snažím sa teda upozorniť na vašu obozretnosť.

 

1. Riziká z existenčného hľadiska

 

  1. Riziko neschopnosti kúpy nehnuteľnosti: V prípade, ak budú stále ceny rásť a úrokové sadzby sa budú zdvíhať, hlavne ľudia, ktorí budú potrebovať bývanie, no budú mať nižšie príjmy, si nebudú môcť kúpiť nehnuteľnosť. Toto sa už čiastočne deje, ľudia sú nútení kupovať si byty na dedinách. Avšak môže sa stať, že ľudia budú nútení bývať v prenájmoch a budú z toho profitovať primárne vysokopríjmové osoby. Môže tak dôjsť aj k zvýšeniu nájomného.
  2. Riziko neschopnosti splácať bývanie: Nakoľko sa zdvíha cena celkových nákladov spojených s bývaním (vysoké preddavky na energie, vysoké náklady spojené s hypotékou), môže sa stať, že keď ľudia prídu do refixácie a zvýši sa im úroková sadzba, nebudú už schopní splácať úver a budú nútení nehnuteľnosť predať.

 

2. Riziko z investičného aj existenčného hľadiska

 

  1. Riziko prasknutia bubliny: V prípade, ak by začalo v súčasnosti veľa ľudí predávať svoje investičné nehnuteľnosti a ľudia by začali veriť, že ceny nehnuteľností klesajú, avšak už by si tieto nehnuteľnosti kupujúci kvôli vysokým úrokovým sadzbám nemohli kúpiť, mohla by zavládnuť vyššia ponuka nehnuteľností nad dopytom, čím by sa ich cena začala znižovať. Tiež môže táto situácia nastať v prípade, ak sa počas refixácie zvýšia sadzby ľuďom niekoľkonásobne a budú potrebovať rýchlo nehnuteľnosť predať, lebo si ju nebudú môcť dovoliť. Ak ju však nebudú vedieť predať za takú cenu, akú majú výšku úveru, budú ju musieť predávať pod cenu, čím sa opäť môžu ceny nehnuteľností znížiť a ľudia sa môžu dostať do delikvencie. Toto by bol horší prípad. Samozrejme, ak sa nezačnú zvyšovať priamo úmerne platy. Kvôli rastúcej inflácií reálne mzdy skôr stagnujú ako rastú. Prirodzene, ak existuje inflácia, nominálne mzdy by mali rásť priamo úmerne.  Tiež tu vzniká riziko pre ľudí, ktorí si nakúpili nehnuteľnosť s investičným zámerom. O nehnuteľnostiach je známe, že nepatria k najlikvidnejším aktívam, preto by ste ju v prípade prudkých poklesov cien nevedeli predať až tak rýchlo. Čo je horšie, nemuseli by ste ju predať ani za toľko, za koľko ste ju kúpili. Toto je ale riziko, ako pri každej inej investícií. Tu už ale hovorím o extréme, ktorý by mohol nastať len vplyvom skutočne nepriaznivej geopolitickej situácie.

 

Mať nehnuteľnosť je skutočne veľký záväzok a pokiaľ sa rozhodnete si jednu kúpiť uistite sa, že na kúpu máte dostatočné finančné kapacity. Banky nevytvárajú “vankúše” z príjmov len tak pre nič za nič. Ako môže byť vaša nehnuteľnosť vašou radosťou, tak môže byť aj vašou starosťou. Ak teda zvažujete kúpu nehnuteľnosti, budem rada, ak sa na mňa obrátite s akýmikoľvek otázkami.

Rada vám poradím nie len s hypotékou a prepočtami, či vám vyjde, ale aj s čisto praktickými záležitosťami a zaujímavosťami, ktoré súvisia s kúpou. Moji klienti najviac oceňujú, že som im pri celom procese oporou a vediem ich “skrz úskalia”. Kúpa nehnuteľností je totiž záležitosť, ktorú zažijete len pár krát za život, preto či veríte, alebo nie, vždy je dobré mať počas tohto procesu pri sebe niekoho, kto sa v  celom procese vyzná a poradí vám nie len s bankami, ale aj s výberom, cenou, zmluvami a zorientuje vás v procese. Život je o niečo ľahší a mne bude potešením vám ho uľahčiť.

Kontaktovať ma môžete na telefónnom čísle 0917 075 217 alebo kliknutím sem.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top

Máte otázku?

Pokúsim sa na ňu odpovedať čo najskôr.

sporte si a zarábajte

Založte si sporenie do fondov

Chcete sporenie, ktoré bude mať dobrý úrok?

Rada vám vysvetlím, prečo je sporenie do fondov to najlepšie, čo môžete urobiť.

Potrebujete zabezpečiť seba, svoju rodinu alebo majetok?

navrhnem vám poistenie

Nevyhadzujte peniaze na zbytočné pripoistenia.

Navrhnem vám poistku, ktorá bude kryť tie najväčšie riziká súvisiace s predmetom poistenia. 

Rozmýšľate, z čoho budete žiť na dôchdku?

Založte si dôchodkové sporenie

Chcete mať II. alebo III. pilier?

Rada vám poradím, akú dôchodkovú správcovskú spoločnosť si vybrať a vypočítam vám výšku vášho budúceho dôchodku bez sporenia a so sorením.

Chcete na svojich peniazoch zarábať?

Začnite investovať

Vyberte si investíciu

Rada vám poradím alebo vám sprostredkujem predaj fondov výhodnejších ako v banke.

Uvažujete nad novým bývaním či refinancom?

Zistite aká vám vyjde hypotéka

Chceli by ste výhodnú úrokovú sadzbu a rozumnú splátku?

Neváhajte mi napísať, všetko vyriešim za vás.

Potrebujete pomôcť s financiami?

Vytvorte si finančný plán

Máte pocit, že vám peniaze utekajú pomedzi prsty?

Napíšte mi, čo chcete dosiahnuť  a potrebujete na to financie. Spolu sa tam čoskoro dostaneme.