fbpx
Rast cien nehnuteľností

1. Časť: Rast cien nehnuteľností – aktuálna situácia a externé vplyvy

Nie je žiadnou novinkou, že ceny nehnuteľností pokračujú v raste aj v roku 2022. Ohromné tempo rastu môžeme pozorovať predovšetkým v hlavnom meste, Bratislave, ale aj v krajských mestách, primárne okolitých. Je to spôsobené nedostupnosťou bývania (z finančného hľadiska) v hlavnom meste?

V tomto článku načrtnem začiatok päťdielnej minisérie článkov, ktoré sú zamerané na posúdenie aktuálneho trhu s nehnuteľnosťami. Dnes prejdem od sumáru aktuálnej situácie cez externé vplyvy na ceny nehnuteľností.

 

Vývoj cien nehnuteľností v skratke

 

Medziročný nárast k tomuto týždňu v cenách bytov na m2 predstavuje cca 34,5% oproti minulému roku podľa portálu nehnuteľnosti.sk. Samozrejme, ceny nehnuteľností podľa okresov sa líšia, táto štatistika je vyslovene priemer SR.

Oproti roku 2008 je rozdiel hlavne v tempe rastu krivky, ak sa pozrieme čisto na grafy. Zatiaľ čo sa pred rokom 2008 ceny bytov zdvihli skutočne rýchlo, do roku 2021 sa zdvíhali o niečo pomalšie. Avšak nie je ešte v štatistikách NBS zabudovaný vývoj cien nehnuteľností pre rok 2022, počas ktorého bol zaznamenaný prudký nárast. Pravdupovediac, v tom období to nikto neočakával.

 

Externé vplyvy na ceny nehnuteľností

 

Aktuálna nestabilná geopolitická situácia, inflácia, zvyšujúce sa úrokové sadzby v bankách a obmedzené dodávky stavebných materiálov tento rastúci trend podporili a ľudia skutočne začínajú nakupovať nehnuteľnosti oveľa rýchlejšie, nakoľko sa obávajú jednak ďalšieho rastu cien, ale aj zvyšujúcich sa úrokových sadzieb. Je možné, že vďaka obmedzeným dodávkam stavebných materiálov sa predražia primárne novostavby, na ktorých si budú developeri kompenzovať svoje straty.

Čo sa týka inflácie, nezasahuje ceny nehnuteľností priamo, nakoľko najvyššie zmeny v cenách zaznamenali ceny potravín, paliva a energií.  Tieto faktory obmedzujú kúpyschopnosť obyvateľstva, kvôli tomu, že musia mesačne viac míňať (energie priamo ovplyvňujú cenu bývania) a reálna mzda (mzda očistená o infláciu) nenarástla medziročne dostatočne, oproti rastu cien nehnuteľností. Tu je najnovší graf, ktorý síce nie je aktuálny (bohužiaľ, aktuálnejší nie je), ale môžeme si všimnúť, že reálna mzda k 3.Q 2021 z dlhodobého hľadiska skôr stagnovala.

 

 

Rast cien nehnuteľností tu máme už istú dobu. Primárnym činiteľom bola dostupnosť úverov, čo bolo v čase expanzívnej politiky v poriadku.  Teraz, je hnacou silou práve hroziaca nedostupnosť úverov, čo posúva ceny nehnuteľností do astronomických výšok. Na začiatku som spomenula otvorenú otázku. Z mojej skúsenosti si už skutočne obyčajní zamestnanci byt v Bratislave kúpiť nemôžu, sú preto nútení ísť trochu ďalej, čo opäť podnecuje mimobratislavský trh.

Dostávame sa však do momentu, ktorý viac ako dosť pripomína práve reštriktívnu ekonomiku a na dvere nám klope recesia. I keď je pravdou, že ECB ešte nepristúpila k výrazným zmenám sadzieb, čo signalizuje, že ešte neplánuje “krotiť prehriaty trh”, cena peňazí od iných zdrojov bánk stúpla a to je jednou z príčin stúpania sadzieb. Avizuje sa aj zvyšovanie referenčných úrokových sadzieb. V tom momente sa môže sadzba v bankách opäť zvýšiť, o koľko, to naozaj nevieme.

Odporúčam vám sledovať môj ďalší článok, v ktorom sa dozviete o tom, či je skutočne potrebné trh s realitami rázne regulovať a to z dôvodu neopodstatnených nárastov cien nehnuteľností. Vyzerá to totiž tak, že trh sa sám regulovať v tomto momente nedokáže, priam má sklon k iracionálnym rozhodnutiam.

 

Predávate nehnuteľnosť? Je správny čas

 

Ak sa rozhodujete predať svoju nehnuteľnosť, rada vám pomôžem s predajom. Ozvite sa mi do 10.5.2022 a dostanete odo mňa 50% zľavu z výšky provízie. V prípade, že mi dáte TIP na niekoho, kto chce predať nehnuteľnosť, po zrealizovaní obchodu vám dám odmenu 500 EUR. Ak potrebujete pomôcť s vybavením hypotéky zastreším vám celý proces vybavenia zadarmo. Samozrejme, ak máte akékoľvek iné otázky ohľadom KÚPY, PREDAJA NEHNUTEĽNOSTI A ICH FINANCOVANIA, neváhajte ma kontaktovať kliknutím sem.

 

V nasledujúcich článkoch sa dočítate:

  • Je predajná cena nehnuteľností aj ich reálnou hodnotou? (29.4.2022)
  • Zaujímavosť z behaviorálnych financií – Ako aktuálne konanie ľudí ovplyvňuje realitný trh? (6.5.2022)
  • Riziká, ktoré súvisia s rastom cien nehnuteľností (13.5.2022)
  • Čo robiť v súčasnej dobe, kedy ceny nehnuteľností rastú? (20.5.2022)

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top

Máte otázku?

Pokúsim sa na ňu odpovedať čo najskôr.

sporte si a zarábajte

Založte si sporenie do fondov

Chcete sporenie, ktoré bude mať dobrý úrok?

Rada vám vysvetlím, prečo je sporenie do fondov to najlepšie, čo môžete urobiť.

Potrebujete zabezpečiť seba, svoju rodinu alebo majetok?

navrhnem vám poistenie

Nevyhadzujte peniaze na zbytočné pripoistenia.

Navrhnem vám poistku, ktorá bude kryť tie najväčšie riziká súvisiace s predmetom poistenia. 

Rozmýšľate, z čoho budete žiť na dôchdku?

Založte si dôchodkové sporenie

Chcete mať II. alebo III. pilier?

Rada vám poradím, akú dôchodkovú správcovskú spoločnosť si vybrať a vypočítam vám výšku vášho budúceho dôchodku bez sporenia a so sorením.

Chcete na svojich peniazoch zarábať?

Začnite investovať

Vyberte si investíciu

Rada vám poradím alebo vám sprostredkujem predaj fondov výhodnejších ako v banke.

Uvažujete nad novým bývaním či refinancom?

Zistite aká vám vyjde hypotéka

Chceli by ste výhodnú úrokovú sadzbu a rozumnú splátku?

Neváhajte mi napísať, všetko vyriešim za vás.

Potrebujete pomôcť s financiami?

Vytvorte si finančný plán

Máte pocit, že vám peniaze utekajú pomedzi prsty?

Napíšte mi, čo chcete dosiahnuť  a potrebujete na to financie. Spolu sa tam čoskoro dostaneme.