fbpx
tatiana Krčmáriková - finančné zdravie a finančný poradca

1. časť: Prečo je finančné zdravie dôležité a ako ho zabezpečiť?

Niektorí tvrdia, že k spokojnému životu potrebujú predovšetkým dobré zdravie a fungujúce vzťahy. Súhlasím, vzťahy a zdravie patria medzi dôležité potreby, avšak sú podmienené veľmi úzko práve peniazmi. Potreby sú ako dom, a finančné zdravie sú základy. Dokážete ich s obtiažnosťou vybudovať sami, ale riskujete, že nebudú stopercentné. Finančný poradca v našom prípade bezpečí, aby základy boli dostatočne silné na udržanie aj tých najvyšších potrieb.

Dohodnite si bezplatnú konzultáciu

Čítajte viac o tom, ako potreby priamo úmerne vplývajú na psychiku, aké dôležité je udržiavať vaše finančné zdravie na dobrej úrovni a ako vám v tom môže dôveryhodný finančný poradca pomôcť.

Pre vypočutie článku na tému finančné zdravie kliknite sem.

Pôžitkárstvo verzus racionalita vo financiách

 

Na pochopenie toho, ako ľudské potreby úzko súvisia s peniazmi , som si vybrala Maslowovu pyramídu potrieb. Som toho názoru, že ekonomika je úzko spätá práve s ľudským správaním a ľudskými pocitmi.

Tatiana Krčmáriková - Finančné zdravie a finančný poradca - Maslowova pyramída

Toto je presná hierarchia Maslowovej pyramídy potrieb. Fyziologické potreby ako bývanie, jedlo, voda sú potreby, bez ktorých človek neprežije. Na to, aby sme dokázali existovať, musíme mať tieto potreby naplnené a preto vynakladáme na tieto potreby peniaze. Všetky peniaze nad rámec peňazí spotrebovaných na fyziologické potreby by mali byť vynaložené na vyššie úrovne potrieb.

Stále viac ľudí preskakuje potrebu bezpečia a istoty a vrhá sa na vyššie úrovne. Čo to presne znamená? Pre veľa ľudí predstavuje množstvo využitých peňazí mesačne zároveň všetko, čo mesačne minú bez toho, aby si vytvárali akýkoľvek plán. V preklade, majú predovšetkým výdavky, ktoré nijak nepodporujú finančné zdravie. Sú to náklady na koníčky, výlety, výstrelky, autá, elektroniku plus vysoké náklady s úvermi, alebo inými produktami, za ktoré mesačne platia. Nehovorím len o hypotékach ale o spotrebných úveroch, ktoré si ľudia berú za účelom uspokojiť svoje plány okamžite, niekedy priam bez rozmyslu.

Malo by to tak byť? Asi sa zhodneme, že nie. Aj spotrebný úver je riešením, ale musíme pamätať na to, že na každý spotrebný úver by mala pripadať adekvátna finančná rezerva. Myslí v čase získavania úveru niekto na sporenie, alebo na iný produkt finančnej zábezpeky? Ak si dobre spomínam z bankových čias, nikto si dobrovoľne sporenie k úveru nezaložil.

Tatiana Krčmáriková - Finančné zdravie a finančný poradca - Produkty finančnej zábezpeky

K preúverovaniu alebo k pôžitkárstvu sa dostávame ľahkovážnosťou a falošnými pocitmi bezpečia príjmu. Nehovorím úplne všeobecne. Samej sa mi stalo, že som podľahla pôžitkárstvu v čase blahobytu a ak by som si neodkladala peniaze, asi by som nemala z čoho neskôr zaplatiť hypotéku. Ak sa chcete vyhnúť takejto situácií a uistiť sa, že máte správne nastavenie svojich financií, napíšte mi kliknutím sem a rada s vami prekonzultujem kvalitu vášho finančného zdravia.

Viete, myslím si, že každý, nie len ja, alebo moji známi, sa ocitá v svojom živote v ťažších aj ľahších situáciách, ako v sínusoidách, ale ak máte nedostatok financií na zaplatenie úplne primárnych (fyziologických) potrieb, psychika výrazne trpí. A každý pozná ten zákon schválnosti, že sa vám do toho pokazí auto, rozbolí zub, alebo príde o zamestnanie aj partner.

Tatiana Krčmáriková - Finančné zdravie a finančný poradca - Kopenie dlhov

Na uvedomenie si závislosti od príjmu stačí mesačná PN, narodenie dieťaťa, rozvod, alebo strata zamestnania a ocitáme sa v kolotoči “boja o prežitie” v dobe, keď môžete všetko, ale ste odkázaný/á sám/sama na seba. Nehovorím tu o prázdnych slovách, ktoré používajú “poisťováci” a “finančáci”, bankári… O slovách, ktoré im vtĺkajú každé školenie do hláv aby predali viac, pričom im v skutočnosti nerozumejú. Možno trošku dehonestujem, ale veľakrát u niektorých mojich kolegov postrádam práve podstatu ich existencie: “Pomáhať ľuďom žiť tak, aby mohli všetko a zároveň boli sebestační a zabezpečení. Mali zadné vrátka a plán B aj C.” 

Práve táto idea vytvára v ľuďoch pocit bezpečia a istoty a teda napĺňa druhú najzákladnejšiu potrebu podľa Maslowovej pyramídy. Ak nemáte vytvorený dostatočný finančný plán, napíšte mi kliknutím sem a rada vám s ním pomôžem.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top

Máte otázku?

Pokúsim sa na ňu odpovedať čo najskôr.

sporte si a zarábajte

Založte si sporenie do fondov

Chcete sporenie, ktoré bude mať dobrý úrok?

Rada vám vysvetlím, prečo je sporenie do fondov to najlepšie, čo môžete urobiť.

Potrebujete zabezpečiť seba, svoju rodinu alebo majetok?

navrhnem vám poistenie

Nevyhadzujte peniaze na zbytočné pripoistenia.

Navrhnem vám poistku, ktorá bude kryť tie najväčšie riziká súvisiace s predmetom poistenia. 

Rozmýšľate, z čoho budete žiť na dôchdku?

Založte si dôchodkové sporenie

Chcete mať II. alebo III. pilier?

Rada vám poradím, akú dôchodkovú správcovskú spoločnosť si vybrať a vypočítam vám výšku vášho budúceho dôchodku bez sporenia a so sorením.

Chcete na svojich peniazoch zarábať?

Začnite investovať

Vyberte si investíciu

Rada vám poradím alebo vám sprostredkujem predaj fondov výhodnejších ako v banke.

Uvažujete nad novým bývaním či refinancom?

Zistite aká vám vyjde hypotéka

Chceli by ste výhodnú úrokovú sadzbu a rozumnú splátku?

Neváhajte mi napísať, všetko vyriešim za vás.

Potrebujete pomôcť s financiami?

Vytvorte si finančný plán

Máte pocit, že vám peniaze utekajú pomedzi prsty?

Napíšte mi, čo chcete dosiahnuť  a potrebujete na to financie. Spolu sa tam čoskoro dostaneme.